Morihei Ueshiba

O Sensei

Morihei Ueshiba is de uitvinder van Aikido. Hij wordt wereldwijd ook wel O’Sensei (= grote meester) genoemd.

Hij werd geboren op 14 december 1883 in Tanabe en overleed op 26 april 1969 .

Zijn vader was Kendo-meester, zo kwam hij al heel snel in contact met de krijgskunsten. Hij bestudeerde onder meer Daito Ryu Aiki Jutsu en vocht mee in de Chinees-Russische oorlog.

Zijn studie van de Japanse filosofie en Shinto godsdienst leerden hem veel over de wetten van de natuur, zoals bijvoorbeeld de Oosterse theorie van yin en yang. Zijn grootste ervaring op spiritueel vlak was een ontmoeting met Wanasiburo Deguchi, een Shinto priester en leider van de Omoto Kyu Shinto strekking.

Met hem beleefde Morihei de grootste avonturen, ging naar Mongolië om een kolonie te stichten, werd er ter dood veroordeeld en ontsnapte op het nippertje aan de dood door tussenkomst van de Japanse politiek.

Door zijn sterke religieuze praktijk heeft O’Sensei met aikido een krijgskunst ontwikkeld die vooral gericht is naar harmonie tussen mensen. Het is een levensweg om niet alleen fysisch, maar ook spiritueel te groeien.

Niet de andere, maar zichzelf overwinnen is de boodschap.

O’Sensei wenste dat de hele wereld zich zou ontpoppen tot één grote familie.

Hij bouwde in zijn leven verschillende dojo waar hij een groot aantal leerlingen opleidde in de kunst van aikido. Naar het einde van zijn leven toe gaf hij lange tijd onderricht in de laatste twee (en meest bekende) van die dojo: de dojo in Iwama en de dojo in Tokyo. Beide dojo bestaan nog steeds.

De eerste wordt verder uitgebaat door Saito sensei, een voornaam leerling van O’Sensei, terwijl de dojo in Tokyo uitgebaat wordt door Kisshomaru en Moriteru Ueshiba (zijn zoon en kleinzoon). Deze dojo is uitgegroeid tot wereldcentrum van aikido: de Aikido So Hombu.

O’Sensei werd in Japan een levende legende. Hij onderrichte veel mensen, ook leden van het Keizerlijke Hof. Er werden films van hem gemaakt en hij schreef een paar boeken.

Men schreef hem ongelofelijke krachten toe. O’Sensei werd meerdere malen uitgedaagd voor duels (een gewoonte in die tijd), die hij echter nooit verloor. Zelfs niet tegen geoefende Kendomeesters of ijzersterke sumo worstelaars die 100 kg meer wogen dan hem. Deze grote meester was nochtans maar iets groter dan 1 m 50.

Hij zei:

Ik sta hier en ben het centrum van het Universum:
er kan mij niets gebeuren.

O’Sensei staat bekend als één van de grootste meesters van Ki (de mysterieuze innerlijke kracht die in krijgskunsten gehanteerd wordt) en bereikte in zijn leven ook de ervaring van Satori of verlichting.

Sinds de jaren ’50 trekken verschillende aikidomeesters de wereld rond om aikido te verspreiden. Daardoor is aikido nu uitgegroeid tot een internationaal gekende krijgskunst die in alle hoeken van de wereld beoefend wordt.

O’Sensei stierf op 26 april 1969 en gaf de vlag door aan zijn zoon Kisshomaru, die sindsdien Doshu of “hoofd van de weg” genoemd wordt.

In januari 1999 overleed Kisshumaru, hij is naar traditie opgevolgd door zijn zoon Moriteru Ueshiba, de huidige Doshu.