Verloop

Iedereen zit in seiza, je wordt uitgenodigd om naar voor te komen, dat doe je in shikko (vorderen op de knieën).

Zit je aan de zijkant van de zaal, of ver van de leraar, dan mag je gerust achter de rij door naar het midden van de dojo komen om van daaruit in shikko verder te gaan. Er wordt een beetje ruimte gelaten in de rij zodat je vlot door kan.

De leerlingen die geen examen afleggen blijven in seiza zitten tot het examen begint. Tijdens het examen mogen ze gerust in kleermakerszit zitten. Op het einde van het examen lijnt iedereen weer mooi op in seiza.

Als je je examenpartner zelf mag kiezen: groet naar de persoon van je keuze, hij komt op dezelfde manier naar voor. Groet nu eerst samen sensei (de leraar) en dan mekaar. Neem je tijd.

Op het teken van de leraar begin je met de eerste techniek die genoemd wordt. Je doet verder tot een andere techniek gevraagd wordt.

Als je de naam van de techniek niet herkent, geen paniek:
probeer een aantal technieken zo goed mogelijk uit te voeren, het is belangrijk dat je spontaan reageert op de aanval en niet zomaar blijft staan. Blijf rustig ademen!

Op het einde van het examen ga je opnieuw in seiza tegenover je partner zitten om hem af te groeten.
Groet daarna samen de leraar, er volgt een mondelinge evaluatie van je examen met aandachtspunten.
Na de evaluatie groet je nogmaals naar de leraar en begeef je je achterwaarts en in shikko terug naar je plaats.

Het belangrijkste

Elke les oprecht en met plezier iets proberen bijleren is echt wel veel belangrijker dan het al dan niet behalen van een bepaalde graad. We doen niet aan Aikido om de kleur van mekaars band te vergelijken 🙂