Aikido en kinderen

Een boeiende combinatie!

Kinderen zijn doorgaans nauwelijks bezig met de redenen waarom volwassenen Aikido beoefenen (innerlijke rust, ontspanning, zelfverdediging). Waarom is Aikido dan zo’n goed idee voor hen?

De technieken en oefeningen die Aikido aanreikt leert hen op de juiste manier kalm te zijn. Niets te maken met het opkroppen van gevoelens, Aikido-kalmte is heel natuurlijk, het voelt goed aan. Of ze nu stil moeten zitten op school, zich moeten concentreren op hun huiswerk of scherp moeten staan tijdens het sporten: Aikido toont hen manieren om de juiste ingesteldheid te bereiken.

Het tot bloei brengen van menselijk potentieel is een belangrijk thema in Aikido. De school is één van de plaatsen bij uitstek om dit doel te helpen realiseren. Door in de dojo te trainen ontwikkelen kinderen een rustige en heldere geest, wat hun vermogen vergroot om kennis op te nemen.

Aikido brengt ze opnieuw in contact met hun eigen lichaam, het is een kans om het mentale los te laten – het zgn. “teveel in hun hoofd zittten”.

Aikido is ook praktische zelfverdediging, maar het vereist geen athletisch talent, veel spieren of een extreme lenigheid. De Aikido-principes werken voor iedereen (klein/groot, zwak/sterk, oud/jong, meisje/jongen), want ze zijn niet afhankelijk van grootte, snelheid of gewicht.

De sleutel tot vooruitgang in Aikido is doorzetten en een positieve attitude bewaren. Vallen en opstaan, leren van je fouten, blijven lachen! Kunnen we onze kinderen een betere les leren?

Sommige leraars vinden dat plezier niet in de dojo thuishoort, omdat de studie van een krijgskunst ernstig en toegewijd moet kunnen gebeuren. Voor kinderen echter, is elke omgeving waar leren gestimuleerd word door lachen, beeldspraak en spelletjes een omgeving die als veilig wordt ervaren. Wat het leervermogen (en het leerplezier!) enkel kan vergroten, zodat ook de meer serieuze dingen aan bod kunnen komen en geabsorbeerd worden.

Plezier maken, spelen, je fantasie gebruiken… het maakt allemaal deel uit van opgroeien. Gelegenheden creëren om al deze dingen te doen stelt kinderen in staat om op een verantwoorde manier risico’s te nemen. Aikido helpt hen hun grenzen verkennen en biedt mogelijkheden om zichzelf en de wereld anders te beleven.

Aikido is een manier om jezelf een stapje verder te duwen, je eigenheid en capaciteiten te verkennen en uit te drukken, enz. Kinderen overtreffen zichzelf op die manier vaak op fysiek, emotioneel en mentaal vlak.

Aikido werkt veel beter als je kalm en ontspannen bent. Het is in het leven net zo. Kalmte en positiviteit zijn in de meeste situaties “sterker” dan woede, macht of geweld.

Aikido is ook verantwoordelijkheid. Mekaar met respect behandelen, vriendelijk zijn, ook als daar geen rechtstreekse beloning aan vasthangt. Hoe ga je om met conflict, (verbaal) geweld, bedreigende situaties… ?

Aikido geeft kinderen tenslotte een positief wereldbeeld. Om iets te creëren dat de moeite waard is, kun je veel beter samenwerken. In harmonie met je omgeving, de natuur, het universum.

Zo valt er iets goeds maken van alles wat het leven je voorschotelt!

Geïnspireerd op Aikikids (link werkt helaas niet meer)