Miyamoto Musashi

Musashi_ts_picHij werd door vele latere samurai als een voorbeeld genomen en verschillende boeken en films zijn op zijn leven geïnspireerd.

Miyamoto Musashi werd in 1584 geboren in het dorp Miyamoto in de provincie Mimasaka. Na het overlijden van zijn vader en moeder werd de jonge Musashi toevertrouwd aan de zorg van een oom van zijn moeders kant, een boeddhistische priester. Hij was een onstuimige jongeling met een sterke wil en groot voor zijn leeftijd.

Hij doodde zijn eerste tegenstander toen hij dertien was, Arima Kihei, een samurai van de Shinto Ryu School voor krijgskunde. De jongen gooide de man op de grond en toen deze probeerde op te staan sloeg hij hem met een stok op het hoofd.
Terwijl hij bloed opspuwde stief Kihei.

Musashi’s volgende gevecht was op zestienjarige leeftijd toen hij Tadashima Akiyama versloeg. In die tijd verliet hij zijn huis om
een “Pelgrimstocht van de samurai” te maken, die hem talloze overwinningen bezorgde en hem zes maal in een oorlog deed belanden, totdat hij uiteindelijk op vijftigjarige leeftijd toen hij aan het eind gekomen was van zijn zoektocht naar de oorzaak der dingen, een gevestigd leven ging leiden.

In de tijd dat Musashi rondzwierf, besteedde hij al zijn tijd aan het zoeken naar verlichting door de weg van het zwaard. Hij zwierf door Japan, doorweekt van winterse stormen, kamde zijn haar niet en zocht niet naar een vrouw. Het enige wat telde was zijn studie.

Hij vocht tegen de legers van Ieyasu (Japans grootste Shogun) en overleefde drie verschrikkelijke dagen, waarin zeventigduizend mensen de dood vonden.

In Kyoto versloeg hij Seijro (hoofd van de Yoshioka familie). Seijro was met een echt zwaard bewapend, terwijl Musashi bewapend was
met een houten zwaard. Na dit gevecht vonden er nog diverse andere gevechten plaats met leden van de Yoshioka familie.
De Yoshioka’s waren generaties lang de schermleraren van het huis Ashikaga geweest. Ongetwijfeld hebben deze gevechten enorm bijgedragen aan de roem van Musashi.

In 1605 bezocht Musashi de Hozoin tempel ten zuiden van de hoofdstad. Hier duelleerde hij met Oku Hozoin.
Deze priester was een bekend speervechter, maar geen partij voor Musashi, die hem twee maal met zijn houten zwaard versloeg.

Musashi’s meest bekende duel vond plaats in 1612, toen hij in Ogura in de provincie Bunzen was. Zijn tegenstander was Sasaki Kojiro, een jonge man die een krachtige zwaardtechniek had ontwikkeld die bekend stond onder de naam Tsubame-gaehi (zwaluw slag). Het gevecht duurde niet lang en Musashi was wederom de meerdere van zijn tegenstander.

Volgens zijn eigen aantekeningen begon hij op vijftigjarige leeftijd de strategie van de krijgskunst te begrijpen. Zijn laatste jaren besteedde Musashi aan lesgeven en schilderen. In 1643 trok hij zich in afzondering terug in een grot die “Reigendo” genoemd werd.
Hier schreef hij in een paar weken voor zijn dood op negentien mei 1645, Go Rin No Sho (Het boek van de vijf Ringen).

Voor Japaners staat Musashi bekend onder de naam “Kensei”, wat zwaardheilige betekent. Go Rin No Sho is geen verhandeling over strategie, maar het is, om het met Musashi’s woorden te zeggen, een gids voor diegenen die de strategie willen leren kennen.

Hoe meer men in het boek leest, hoe meer men er in zal vinden.